Nasza wirtualna czytelnia

Jak dbać o naturalne paznokcie?

Piękne, długie i zadbane paznokcie - która z kobiet o takich nie marzy? Natura jednak nie wszystkie z nas obdarzyła darem, jakim jest gruba, nie łamiąca się płytka paznokciowa. Dla wielu osób zapuszczenie naturalnych paznokci graniczy z cudem. Mimo, że firmy kosmetyczne oferują bardzo bogatą gamę odżywek wzmacniających nasze paznokcie, to i tak po ich zastosowaniu efekt zwykle jest nie zadowalający. Dlaczego tak się dzieje?

Naturalne paznokcie


Grube paznokcie - cecha genetyczna

Należy sobie uświadomić to, że to jakie mamy paznokcie, czyli jaka jest grubość płytki paznokciowej jest cechą genetyczną. Długość i kształt paznokci dziedziczymy po rodzicach czy też dziadkach.

Grubość płytki paznokcia to cecha genetyczna

Paznokcie u jednych osób rosną szybciej a u innych wolniej. Zależy to od wielkości macierzy paznokcia, czyli centrum wzrostu paznokcia. Tam właśnie powstają komórki, które tworzą przyszły paznokieć. Im macierz jest większa tym więcej produkuje komórek, wcześniej ulegają one spłaszczeniu a następnie wypchnięciu i tym samym u tych osób szybciej rosną paznokcie. Postępując odpowiednio możemy jednak wpłynąć na stan naszych paznokci.

Odpowiednia dieta to podstawa

Paznokieć naturalny wymaga specjalnej pielęgnacji. Płytka paznokciowa jest zrogowaciałym wytworem skóry właściwej. Składa się z około 100 spłaszczonych i ściśle przylegających do siebie listewek, które tworzą zwartą masę. Niejednokrotnie można zauważyć jak paznokieć ulega rozwarstwieniu i łuszczeniu. To właśnie wtedy zadzierają się listewki, które powinny wzajemnie do siebie ściśle przylegać. Przyczyną rozdwajających się paznokci jest nadmierne przesuszenie płytki paznokciowej, nieprawidłowe piłowanie paznokci oraz stosowanie nieodpowiednich zmywaczy do paznokci. Płytka czerpie tlen i substancje odżywcze z łoża paznokciowego na którym się znajduje.

Odpowiednia dieta wpływa pozytywnie na stan paznokci

Paznokieć będzie rósł zdrowo tak długo jak długo będzie prawidłowo odżywiany. Paznokcie zbudowane są głównie z białka keratyny, wapnia, magnezu, fosforu, siarki oraz śladowych ilości żelaza i cynku. By mieć ładne paznokcie powinniśmy stosować odpowiednią dietę. Paznokciom przyda się dużo białka (chude mięso, sery, mleko, rośliny strączkowe), żelaza (ziarna zbóż, suszone owoce, buraki, wątroba), wapnia (kasza gryczana, jogurt, żółty ser), cynku (brokuły, jajka i suszone owoce) oraz witamina A (marchew, jajka, brzoskwinie i światło słoneczne). Warto też sięgnąć po drogocenne ziemniaki, które są bogatym źródłem witaminy C, mają dużo beta-karotenu, a także są źródłem witamin K, H, PP, B1, B2 i B6.

Stosuj odpowiedni pilnik do paznokci

Poza odpowiednią dietą należy też odpowiednio dbać o paznokcie. Często niewłaściwe piłowanie czy też moczenie palców w detergentach może osłabić i uszkodzić paznokcie. Warto podkreślić, że do piłowania naturalnych paznokci powinno używać się pilników z papieru ściernego o gradacji 180. Są to delikatne pilniki, które łagodnie opiłowują paznokcie i nie powodują ich rozdwajania się.

Odpowiedni pilnik nie niszczy paznokci

Niegdyś używane powszechnie pilniki metalowe przeszły już do lamusa i nie powinny być stosowane, gdyż jak wykazały badania uszkadzają (rozrywają) one płytkę paznokciową. Do piłowania naturalnych paznokci można też używać pilników szklanych, które maję tę zaletę, że dodatkowo "zamykają" płytkę, a tym samym zapobiegają jej rozwarstwianiu się. Pilniki szklane mają też przewagę nad pilnikami papierowymi dzięki dużej trwałości (służą nam bardzo długo pod warunkiem, że nie ulegną przypadkowemu stłuczeniu). Na rynku możemy też spotkać rewelacyjne pilniki ceramiczne (krystaliczne). Mają one idealnie wyprofilowane powierzchnie, które dopasowują się do paznokcia umożliwiając precyzyjne opiłowanie. Pilnik taki idealnie opiłowuje końcówkę nie powodując rozwarstwienia i domykając łuskę paznokcia. Sekretem pilnika krystalicznego są tysiące połączonych kryształków w celu uzyskania jedynej w swoim rodzaju powierzchni mikrogładkich elementów ściernych, które są delikatniejsze od "najdrobniejszych" pilników metalowych. Pilnik ten pozwala na piłowanie w obu kierunkach nie powodując rozdwajania i łamania się paznokcia.

Korzystaj ze zmywaczy bezacetonowych

Na osłabienie naturalnego paznokcia wpływa też używanie nieodpowiednich zmywaczy, które bardzo przesuszają płytkę i skórki. Przesuszona płytka jest podatna na pęknięcia, rozdwaja się i łuszczy. Na rynku możemy spotkać zmywacze acetonowe i bezacetonowe. Zmywacze bezacetonowe wbrew nazwie zawierają w swoim składzie niewielką ilość acetonu aby mogły rozpuścić lakier. Dodatkowo wzbogacone są one witaminami i substancjami natłuszczającymi paznokieć. Do zmywania lakieru z naturalnych paznokci powinniśmy używać wyłącznie zmywaczy bezacetonowych. Są one nieco droższe niż zmywacze acetonowe jednak są one polecane zwłaszcza dla osób często malujących paznokcie.

Zmywacze bezacetonowe są delikatniejsze dla paznokci

Zmywacze acetonowe używane są do ściągnięcia masy akrylowej lub do usunięcia tipsów. Zmywacze te bardzo przesuszają naturalny paznokieć i skórę wokół paznokcia. Dlatego po ich zastosowaniu należy odpowiednio natłuścić paznokcie. Aby mieć piękne paznokcie należy również unikać moczenia dłoni w silnych detergentach, które niekorzystnie wpływają na kondycję paznokci i skóry dłoni.

Odpowiednio odżywiaj paznokcie

Aby nasze paznokcie miały zdrowy wygląd należy je odpowiednio nabłyszczać. Jeśli zaobserwujemy, że płytka paznokciowa jest pobruzdowana należy przystąpić do wyrównania jej powierzchni. W tym celu używamy specjalnych bloków ściernych o gradacji 240. Bloki te wygładzają powierzchnię paznokcia. Możemy je stosować również do usunięcia zrogowaciałego naskórka wokół paznokcia. Tej czynności matowienia nie wykonujemy przy każdym zabiegu manicure, gdyż bloki ścierne ściągają kilka warstw paznokcia. Dlatego też czynność tę powtarzamy raz na 2 tygodnie. Po czynności matowienia przystępujemy do nabłyszczenia płytki paznokcia. W tym celu używamy polerek. Dobrze jest przed wypolerowaniem paznokci nanieść na ich powierzchnię oliwkę pielęgnacyjną. Pod wpływem ciepła, które wywiązuje się podczas polerowania, oliwka zostaje wprowadzona do głębszych warstw paznokcia. Świetnym sposobem nabłyszczania naturalnej płytki jest zastosowanie kremu nabłyszczającego np. Buffing Cream firmy SuperNail. Nanosimy krem nabłyszczający i pozostawiamy go na paznokciach na około jedną minutę, do wchłonięcia. Następnie usuwamy nadmiar kremu i polerujemy paznokieć polerką z irchy. Błyskawicznie uzyskujemy piękny połysk.

Krem nabłyszczający

Po nabłyszczeniu na paznokieć nakładamy odżywkę pielęgnacyjną w formie lakieru. Powinniśmy zawsze przed pomalowaniem paznokci stosować lakiery podkładowe (bazowe). Lakier podkładowy chroni nasz paznokieć głównie przed przebarwieniami, a ponadto powoduje, że lakier właściwy będzie nam się prawidłowo "rozprowadzał". Na rynku możemy spotkać całą gamę odżywek do paznokci. W zależności od tego jaki mamy rodzaj płytki stosujemy odpowiednią odżywkę. Do paznokci kruchych (łamliwych) polecane są odżywki z dużą zawartością wapnia oraz protein. Przykładem takiego lakieru bazowego jest odżywka z wapniem Calcium Nail Builder.

lakier bazowy - odżywka

Inną odżywką godną polecenia jest Blue Cross Naturale Nail Nutrition, która zawiera witaminy, proteiny i ekstrakt z pestek winogron. Natomiast do paznokci twardych ale przesuszonych i skłonnych do pęknięć stosujemy odpowiednie odżywki np. z mikrowłóknami i naturalnymi wypełniaczami np Foundation III firmy Nail Tek.

Odżywka witaminowa Odżywka z mikrowłuknami

Zapuszczenie długich, pięknych i zadbanych paznokci jest bardzo pracochłonne ale do osiągnięcia. Przede wszystkim wymaga systematyczności oraz przestrzegania wymienionych zasad pielęgnacji naturalnej płytki paznokciowej.

Edyta Piotrowska, Szczecin 27.01.2011
(artykuł ukazał się w serwisie eKosmetyczki.pl - 27.08.2011)

Wróć na stronę główną naszej czytelni